Finalizarea Proiectului

Asociația 𝐑𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐑𝐞𝐬𝐞𝐚𝐫𝐜𝐡 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦 anunță finalizarea proiectului „Atelierul 𝐅𝐎𝐑𝐔𝐌 𝐀𝐆𝐎𝐑𝐀 pentru guvernanță participativă în sistemele urbane și regionale bazate pe cunoaștere, dialog și acțiune strategică”. 

Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași, iar scopul acestuia a constat în dezvoltarea platformei integrate 𝐅𝐎𝐑𝐔𝐌 𝐀𝐆𝐎𝐑𝐀 ca ecosistem de cunoaștere și guvernanță participativă pentru colaborarea dintre administrație, cetățeni, mediul antreprenorial și comunitatea academică în vederea dezvoltării inteligente a orașului Iași ca pol societal regional și european.

Programul pilot a implementat următoarele acțiuni specifice:

  • Cercetarea științifică pentru documentarea metodologiilor necesare acțiunilor strategice specifice. Echipa de cercetare a proiectului a dezvoltat cadrul teoretic și metodologic pentru punerea în practică a activităților propuse pentru îndeplinirea obiectivelor. 
  • Atelierul Forum AGORA de cunoaștere și guvernanță participativă. Atelierul va reprezenta un hub de inovare comunitară prin acțiuni de cunoaștere și guvernanță participativă. Atelierul Forum AGORA este o infrastructură integrată, digitală, materială și imaterială pentru activități comunitare de consultanță, explorare, experimentare, evaluare și modelare a strategiilor de dezvoltare urbană inteligentă. 
  • Comunitățile de practici de cunoaștere și guvernanță participativă. Atelierul Forum AGORA constituie comunități de practici prin implicarea  comunitară a reprezentanților tuturor actorilor sistemului urban și periurban. Comunitățile de practici au fost consolidate după sistemul cvadruplu helix (academie, administrație, antreprenoriat, cetățeni) din comunitățile de tip stakeholder communities (comunități de părți interesate). 
  • Creșterea gradului de conștientizare a importanței guvernanței participative în dezvoltarea sistemelor urbane sustenabile, în acord cu un grad ridicat de calitate a vieții. Acțiunile de cunoaștere, dezbatere și modelare strategică răspund în mod concertat și necesității de stimulare a implicării cetățenilor în procesele de dezvoltare sustenabilă a sistemului urban. 
  • Modelele de bune practici pentru replicarea și scalarea rezultatelor proiectului la nivel regional și național. Proiectul asigură și dezvoltarea dimensiunii epistemologice a acțiunilor specifice, prin dezvoltarea modelelor, metodelor și metodologiilor de multiplicare și scalare a bunelor practici din cadrul proiectului. 
  • Diseminarea acțiunilor și cunoașterilor proiectului la nivel local, regional, național și european, prin rețelele formale și informale din infrastructurile în care este integrată asociația RDRP: RDRP Knowledge Ecosystem, Food for Iasi Living Lab, RoRuralia Living & Policy Lab, Cesar Center of Excellence, Cities2030 European Project, RURALITIES European Project, North-East CRFS Strategic Network.
  • Integrarea sustenabilă a atelierului și platformei Forum AGORA în ecosistemul de cunoaștere și acțiune ARFI – RDRP (Academia Română, Filiala Iași – Rural Development Research Platform). Atelierul Forum AGORA funcționează în regim integrat cu laboratoarele de cercetare științifică,  centrele de experimentare și comunitățile de practici din cele 26 de Living Lab-uri ale ecosistemului: Food for Iasi Living Lab (www.fill.rdrp.org), RoRuralia Living & Policy Lab (www.roruralia.rdrp.org), și alte 24 de Living Lab-uri din Centrul de Excelență Cesar2030 (www.cesar2030.eu). 
  • Integrarea strategică a atelierului Forum AGORA în alianța RDRP și Cesar2030. În cadrul acestor alianțe, atelierul Forum AGORA beneficiază de logistica și infrastructura de cunoaștere și acțiune a unei alianțe formate din peste 50 de parteneri la nivel european.  
  • Sinergiile locale ale proiectului Forum AGORA sunt făcute și cu acțiunile și proiectele dezvoltate și finanțate de Primăria Municipiului Iași.

Pentru asigurarea acestor acțiuni, la nivel transversal, proiectul Forum AGORA a realizat următoarele rapoarte ce vor fi prezentate la nivel local, regional, național și la nivelul european (prin înaintarea lor către Comisia Europeană): 

  • R1. Raport strategic privind implicarea comunităților inovative în cunoașterea și guvernanța participativă
  • R2. Raport științific privind principiile și pilonii cunoașterii și guvernanței participative 
  • R3. Raport metodologic privind circuitul sistemic al cunoașterii și guvernanței participative
  • R4. Raport de bune practici privind orașul Iași ca model de sistem urban strategic inteligent
  • R5. Raport de bune practici privind producătorii locali în sistemul urban și regional al orașului Iași

Ne puteți urmări pe pagina de Facebook Rural Development Research Platform (Rural Development Research Platform) sau pe Grupul Facebook Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Iași, în baza Legii 350/2005, conform contractului de finanțare nr. 91666 din 15.07.2024.

Perioada de desfășurare: 15.07.2024 – 15.11.2024

Diana Creangă

Coordonator proiect

Scroll to Top